Када је право време да се Ваше дете укључи у неки вид организованих физичких активности, односно спорт?

Пре је постојало неко неписано правило да се деца уписују“ на спорт“ тек кад су у школи и то у старијем школском узрасту. Наставник физичког је на својим часовима примећивао тзв. таленте, односно децу која су нешто сналажљивија у школском дворишту и предлагао родитељима да их усмере на неки спорт.

Данас…је мало другачија прича. Сваки родитељ има паметан телефон, па се једним кликом распита Где? Кад?, а дете често исказује жељу да хоће баш на фудбал, кошарку, одбојку или др. Времена се мењају, па самим тим и потребе детета. Тачније, физичке активности које су некад биле свакодневне, сада су замењене и за последицу имају хипокинезију (недостатак кретања). Ритам живота је другачији-кажу брзоо се живи,а у свој тој брзини, иронично, кретање је смањено, односно физичке активности су сведене на минимум. 

Вратимо се на питање: Кад да упишем дете да тренира неки спорт? И одговоримо који спорт…

Сложимо се да је физичка активност неопходна и да, уколико је прилагођена узрасту и физичко-психичком развоју деце, не може доћи до грешке!

Данас су јако популарне школе спорта, са разлогом, јер су управо оне најзанимљивији облик рада са децом узраста од 3 па до 8 година.  Деца овог узраста су углавном подељена по групама (3-4, 5-6, 7-8 година) и савладавају одређене програме који имају за циљ развој моторичких способности и вештина, али све кроз игру и забаву. Они у том периоду могу да уче и вежбају све садржаје у случају да су прилагођени… лакша лопта, нижи кош, мањи терен. Што разноврсније то је боље!

Ако нас питате кад да упишем дете на спорт? Наш одговор је ОДМАХ! Упишите га у неку школу спорта, да оно проба све физичке активности, да види шта му се свиђа. Можда баш тај фудбал, који воли да гледа на ТВ-у, није најбољи избор за њега и биће много способнији кошаркаш.

Вратимо се на то да ми ипак најбоље знамо одбојку! Ми уписујемо децу у школу одбојке кад крену у школу. Имамо специјално направљене групе које у овом узрасту уче МИНИ ОДБОЈКУ (лакше лопте, на мањем терену), поред тога уче  базичне спортове (гимнастику, атлетику) као и елементе других спортских игара.

Наша препорука је да децу укључите у школу спорта што пре, да савладају базична кретања (трчање, скокове, бацања, провлачање итд.) која им тако недостају јер живимо у граду, где понестаје места за паркинг, а недовољно је трчање по шопинг центру и парку иза зграде!

Битно је знати да свако дете када се развија пролази кроз одређене фазе развоја, како у моторичком, тако и у психолошком, социјалном сегменту. У моторичком развију оне се називају сензибилним фазама – временски период када треба да се раде вежбе за брзину, па период кад је најбоље да се вежба координација, гипкост итд….Ако се пропусти нека од ових фаза, односно дете преседи уз мобилини телефон на каучу…никад се касније неће надокнадити и постићи максимум какав је могло да има!

Није да смо сви предодређени да будемо професионални спортисти, али свакако да ћемо, уколико стекнемо здраве навике, док смо мали те навике очувати и кад смо стари!

Па шта чекате? Један клик на паметном телефону и водите дете у салу! 

Ми у школи одбојке крећемо још мало, само да крене школа, а 1. септембар је близу!

Поздрав другари!

Ваш ОК Раднички!