Најновије вести
 1. 13. Меморијални турнир „Ива Вујошевић“
 2. Школе одбојке почињу са радом!
 3. Камп Јелене Николић 2020
 4. Камп Јелене Николић 2020
 5. Школице одбојке крећу са тренинзима на отвореном!

Циљ

Одбојкашки клуб ”Раднички Београд” покренуо је своју школу спорта са циљем што ранијег укључивања девојчица и дечака од 4-8 година у редовне физичке активности. Стручном тиму клуба је на првом месту здравље деце, па се изузетна пажња посвећује правилном моторичком развоју и расту, као и стицању здравих животних навика. Са децом раде дипломирани професори физичког васпитања са велики искуством у раду са децом предшколског и млађег школског узраста.

Ciljevi:

 1. Правилан моторички раст и развој
 2. Првенција телесних деформитета
 3. Развој моторичких способности
 4. Развој когнитивних способности
 5. Побољшање емотивног и психолошког стања
 6. Социолошки развој деце
 7. Стварање здравих животних навика
 8. Унапређење здравља деце

Правилан моторички раст и развој детета, као и успех у спортским активностима у великој мери зависи од временског периода када се дете укључи у неки вид физичке активности. Школе спорта омогућују рано укључивање деце у различите видове физичке активности (природни облици кретања, bazični sportovi (atletika i gimnastika) i sportske igre (košarka, odbojka, rukomet i fudbal) чиме се правовремено активирају сензитивне фазе дечијег развоја од којих у великој мери зависи достизање и остваривање максималних капацитета моторичких способности.

Програм рада у школи спорта:

 • Природни облици кретања
 • Полигони
 • Елементарне и штафетне игре
 • Вежбе обликовања и вежбе истезања
 • Вежбе за јачање постуралног статуса (мишића трбуха и леђа)
 • Базичне спортове (атлетику и гимнастику)
 • Спортске игре (кошарку, одбојку, рукомет и фудбал)
 • Плес

Веома је битно одабрати активности за децу овог узраста. Њихове активности треба да садрже игру, да буду забавне, али и да представљају изазов како би развили бољу координацију. Са друге стране, ове активности не смеју бити презахтевне и изван њихове способности. Често родитељи децу овог узраста укључују у организовани спорт. Дете овог узраста има моторичке способности и вештине на једном базичном нивоу, а разумевање простих правила спортске игре може бити веома компликовано (то знају сви родитељи чије је дете трчало на страну супротног тима). Превише рано укључивањење у спортске-такмичарске активности може бити фрустрирајуће за дете и оно може развити одбојност према спортским активностима јер су претешке.

Дете у узрасту од 4-8 година треба да се активно укључи у стручно вођене физичке активности где су терен, справе и реквизити прилагођени узрасту, а где дете ипак осети чари игре, такмичења и забаве.