Најновије вести
 1. ОК РАДНИЧКИ ПОНОВО У СЕПЕРЛИГИ
 2. Бесплатна школа одбојке на Звездари
 3. Летње прирпеме – Златибор 2023
 4. ШКОЛА ОДБОЈКЕ У ХАЛИ СПОРТОВА НА НОВОМ БЕОГРАДУ
 5. 15. МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР ”ИВА ВУЈОШЕВИЋ”

Циљ

Одбојкашки клуб ”Раднички Београд” покренуо је своју школу спорта са циљем што ранијег укључивања девојчица и дечака од 4-8 година у редовне физичке активности. Стручном тиму клуба је на првом месту здравље деце, па се изузетна пажња посвећује правилном моторичком развоју и расту, као и стицању здравих животних навика. Са децом раде дипломирани професори физичког васпитања са велики искуством у раду са децом предшколског и млађег школског узраста.

Ciljevi:

 1. Правилан моторички раст и развој
 2. Првенција телесних деформитета
 3. Развој моторичких способности
 4. Развој когнитивних способности
 5. Побољшање емотивног и психолошког стања
 6. Социолошки развој деце
 7. Стварање здравих животних навика
 8. Унапређење здравља деце

Правилан моторички раст и развој детета, као и успех у спортским активностима у великој мери зависи од временског периода када се дете укључи у неки вид физичке активности. Школе спорта омогућују рано укључивање деце у различите видове физичке активности (природни облици кретања, bazični sportovi (atletika i gimnastika) i sportske igre (košarka, odbojka, rukomet i fudbal) чиме се правовремено активирају сензитивне фазе дечијег развоја од којих у великој мери зависи достизање и остваривање максималних капацитета моторичких способности.

Програм рада у школи спорта:

 • Природни облици кретања
 • Полигони
 • Елементарне и штафетне игре
 • Вежбе обликовања и вежбе истезања
 • Вежбе за јачање постуралног статуса (мишића трбуха и леђа)
 • Базичне спортове (атлетику и гимнастику)
 • Спортске игре (кошарку, одбојку, рукомет и фудбал)
 • Плес

Веома је битно одабрати активности за децу овог узраста. Њихове активности треба да садрже игру, да буду забавне, али и да представљају изазов како би развили бољу координацију. Са друге стране, ове активности не смеју бити презахтевне и изван њихове способности. Често родитељи децу овог узраста укључују у организовани спорт. Дете овог узраста има моторичке способности и вештине на једном базичном нивоу, а разумевање простих правила спортске игре може бити веома компликовано (то знају сви родитељи чије је дете трчало на страну супротног тима). Превише рано укључивањење у спортске-такмичарске активности може бити фрустрирајуће за дете и оно може развити одбојност према спортским активностима јер су претешке.

Дете у узрасту од 4-8 година треба да се активно укључи у стручно вођене физичке активности где су терен, справе и реквизити прилагођени узрасту, а где дете ипак осети чари игре, такмичења и забаве.