Најновије вести
  1. Почетак сезоне 2021-22
  2. САОПШТЕЊЕ СПОРТСКОГ ДРУШТВА „РАДНИЧКИ“
  3. 14. Меморијални турнир „Ива Вујошевић“
  4. Сезона 2021-22
  5. ПЛЕЈ-АУТ ЗАВРШЕН, НАШЕ ПРВОТИМКЕ ИЗГУБИЛЕ У ПЕТОМ СЕТУ

СД „Раднички“

СД Раднички је спортско друштво из Београда, Србија.

Петнаест радника разних струка 20. априла 1920. на првом спрату Грађевинско-занатске школе у Улици краљице Наталије су основали БРСК (Београдски раднички спортски клуб), прво радничко спортско друштво у Србији. Један од оснивача и први председник Радничког је био Иван Крстић. У почетку је имао само фудбалску секцију, али су временом формиране и секције у рвању, боксу, шаху, стоном тенису, бициклизму и атлетици. У периоду до Другог светског рата Раднички је имао и музичку, драмску, тамбурашку секцију, као и хор.

Чланови клуба су поред спортских активности били активни и у ширењу идеја о радничким правима и отпору режиму па су често били хапшени, а рад спортског друштва је забрањиван 1930. и 1931. године. Због опасности да се архиве друштва са списковима свих чланова и њиховим личним подацима не докопа окупатор, 1941. године је одлуком чланова цела архива спаљена, а из предратног периода остало је само неколико трофеја и заставица.У антифашистичкој борби у Другом светском рату је погинуло 118 чланова друштва, од којих је 17 проглашено Народним херојима, а њима је подигнута плоча која се налази код хале СД Раднички.
Рад спортског друштва се обнавља 5. новембра 1944., док је 7. јуна 1945. одржана званична оснивачка скупштина.Спортско друштво расте и у већ у првим послератним годинама добија секције за џудо, рукомет, кошарку, рагби, куглање и планинарство.

Спортско друштво је 1951. године на Црвеном крсту добило отворени стадион за мале спортове са трибинама за 5.000 гледалаца, а данас се на његовом месту налази дворана СД Раднички.

Истакнути чланови друштва су:
– Душан „Дуда“ Ивковић, познати кошаркашки тренер и селектор кошаркашке репрезентације Србије.
Слободан „Пива“ Ивковић, познати кошаркашки тренер.
Светлана „Цеца“ Китић, позната рукометашица и најбоља играчица света по избору ИХФ-а.
Момир Кецман, познати рвач
Љубинко Веселиновић, познати боксер и председник СД Раднички.
Мирослав Читаковић, познати рвач и тренер

Извор: https://sr.wikipedia.org

Више информација о Спортском друштву „Раднички“ можете добити на http://sdradnicki.webs.com