Данас, 20.04.2020. године СД „Раднички“ обележава један век постојања. Овим путем желимо да ЧЕСТИТАМО нашим колегама и да јавно кажемо да нам је част и задовољство што смо део одбојкашке приче са традицијом!

Како је све почело… давне 1920. године у Београду, у просторијама данашње Математичке гимназије основан је Београдски раднички спортски клуб. Први председник, али и оснивач овог друшва био је Иван Крстић.  У почетку је постојала само фудбалска секција, а касније су оформљене и остале секције. У периоду до Другог светског рата део овог друшва биле су музичке и драмске секције, као и  хор.

Најстарије спортско друштво има дугу традицију и велики број чланова који су се дуги низ година несебично трудили да на различите начине доприносе његовом развоју и угледу.

На самом почетку развоја спортског друшва, поред спортских активности, чланови су се активно залагали и за радничка права која су у том периоду била угрожена широм земље.

17 чланова овог друштва проглашено је народним херојима, а преко сто чланова је дало свој живот у Другом светском рату.

300 спортиста из овог друшва имало је ту част да буде део репрезентације и да донесе нашој земљи медаље са разних првенстава (20 медаља са ОИ, 29 медаља са светских и 51 медаљу са европских првенстава).

Подсетимо се само неких чланова који су својим великим успехом допринели да будемо још више поносни што смо део овог друшва: кошаркашки тренери Душан Дуда Ивковић, Слободан Пива Ивковић, Милан Васојевић, Ранко Жеравица, Боривоје Ценић, Бата Ђорђевић, Божидар Маљковић, најбоља рукометашица света свих времена Светлана Цеца Китић, рвач Момир Кецман, боксер Љубинко Веселиновић, рвач и тренер Мирослав Читаковић.

Веома смо поносни што смо део овог друштва и што имамо прилику да наставимо да стварамо и доносимо нове победе овој великој фамилији!

ОДБОЈКАШКИ КЛУБ РАДНИЧКИ БЕОГРАД