После кратке и тешке болести, у Београду је у 65. години преминула проф. др Иванка Гајић, деканка Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, дугогодишњи просветни, научно-истраживачки и спортски радник.

Рођена је 1956. године у Јагодини, где је похађала основну школу и гимназију. Дипломирала је на Факултету физичке културе Универзитета у Београду, а магистрирала и докторирала на Факултету за менаџмент у спорту. Већ у време студија, а и касније у својој професионалној каријери, посветила се научно-истраживачком, стручном и практичном раду у области развоја спорта и едукације младих. Искуство које је стекла у образовању младих спортиста је нашло утемелјење у оснивању Спортске гимназије, на чијем челу се налазила низ година. Програм и рад прилагођени потребама спортиста, чији је била и идејни творац, наишли су на изузетно позитивно мишлјење не само спортске већ и целокупне јавности.

Учествовала је на многобројним развојним пројектима из области физичке и спортске културе као члан тима Кошаркашког Савеза Југославије, била је идејни творац и активни учесник у реализацији пројекта Факултет за спорт, посебно са аспекта школовања младих спортских талената у землји. Била је стручни консултант више спортских организација, средњих и високообразовних институција; сарађивала је са великим бројем научних, стручних и НВО институција у землји и иностранству.

За развој спорта и школског образовања добила је низ признања, од којих је најзначајнија „Октобарска награда града Београда“ 1994. године, за допринос у развоју спорта и образовања младих спортиста.

Аутор је и коаутор преко 60 научних радова, а била је и дугогодишњи публициста дневне и периодичне штампе у области спорта, здравља и едукације. Функцију декана Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ обављала је од његовог оснивања 2012. године.

Дуго година се активно бавила спортом, а кошарку је играла у Вождовцу и Партизану.

Одбојкашки клуб „Раднички Бластерс“ захвалан јој је на пријатељској и професионалној сарадњи…некима од нас била је професорка, директорка, комшиница…а свакоме од нас била је спортски пријатељ. Хвала јој на томе.